24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Omgaan met pijn

Omgaan met pijn

Elke vrouw ervaart pijn op een andere manier. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt omgaan met de pijn. Het kan zijn dat je het liefst alleen maar op bed ligt, de weeën wegzucht en met rust gelaten wil worden. Een ander vindt het weer prettig om een vertrouwd muziekje op te zetten en rond te lopen.
Soms kan het prettig zijn, als je veel last hebt van je rug tijdens je weeën, dat je partner je onderrug masseert of dat je er een warme kruik tegen aanlegt. Een warme douche of warm bad wordt vaak ook als prettig ervaren. Er zijn zwangeren die bijna de hele bevalling onder de douche staan. Dit kan en mag ook gewoon. Een bad wordt alleen afgeraden wanneer je gebroken vliezen hebt ZONDER weeën, anders kan je gewoon in bad gaan.

Geboortetens

Een andere optie is een geboortetens. Dit apparaatje lijdt met kleine schokjes je gedachten af van de weeënpijn. Doordat je dit apparaatje zelf bedient, heb je voor je gevoel meer controle over de weeën. Sommige verzekeraars vergoeden een tens.

Wat je zelf moet aanschaffen

Indien het niet meer gaat tijdens de weeën kan het zijn dat je pijnstilling wilt. We moeten jou dan hiervoor verwijzen naar de gynaecoloog. In het ziekenhuis zijn er tijdens de bevalling 2 keuzes wat betreft pijnstilling. De eerste is Remifentanil. Hierbij krijg je een infuus met een morfine-achtig middel dat je met een knopje zelf (tot op zeker hoogte) kunt toedienen. Het zorgt ervoor dat de scherpe kantjes eraf gaan en je beter kan ontspannen. De andere mogelijkheid is de ruggenprik. Deze wordt door een anesthesist gegeven. Na een ruggenprik voel je, als deze goed werkt, helemaal niets meer van de weeën. Welke van de twee op dat moment samen met jou wordt gekozen is afhankelijk van hoe ver de bevalling is gevorderd en wat de verwachting is voor het verdere beloop van de bevalling. In beide gevallen gaat het om medicatie. Dit is ook de reden dat wij jou hiervoor doorverwijzen. Jij en je kindje hebben dan extra bewaking nodig. Je komt daarom aan het CTG (hartfilmpje) en verder zal je zuurstofgehalte continu worden gemeten en je bloeddruk met regelmaat worden gemeten. In de meeste gevallen krijg je ook een katheter omdat je niet meer zelf naar het toilet kan lopen (bij Remifentanil ben je vaak ligt in je hoofd, bij een ruggenprik heb je te weinig gevoel/kracht in je benen).