24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen
Tel: +316 30311301
Bijna niemand ontkomt eraan! In de eerste 3 maanden kan je de hele dag doodop zijn, als je eindelijk in je bed ligt val je direct in een diepe slaap, of misschien zelfs ’s avonds al op de bank. In deze maanden gaat heel veel van je energie naar de vorming van het kindje in je buik. In het tweede trimester (vanaf ongeveer 12- 16 weken) wordt het vaak een stuk beter en krijg je (deels) je energie weer terug. Aan het einde van je zwangerschap neemt de vermoeidheid weer toe doordat je slechter gaat slapen en omdat je dikke buik dan in de weg zit. Luister goed naar je lichaam, verwacht niet dat je hetzelfde aankan als voordat je zwanger werd en neem regelmatig rust of doe een middagdutje wanneer dat mogelijk is. Je hebt niet voor niets de laatste weken van je zwangerschap verlof!
Veel vrouwen hebben gedurende de eerste maanden last van misselijkheid en moeten zelfs overgeven. Meestal komt dit in de ochtend voor, maar het kan je ook zomaar op een ander moment van de dag overvallen. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HcG dat tijdens het begin van de zwangerschap actief is. Gelukkig neemt deze misselijkheid meestal af nadat je 12 weken zwanger bent. Het kan helpen om de dag rustig te beginnen en alvast wat te eten voordat je opstaat. Daarnaast helpt het eten van kleine porties, verdeeld over de dag, om je bloedsuikergehalte stabiel te houden. Let er vooral op goed te blijven drinken, al is het af en toe een slokje. Overmatig braken en het niet kunnen binnenhouden van vocht is altijd reden om contact met ons op te nemen. Het kan soms nodig zijn om via de huisarts medicijnen te regelen tegen de misselijkheid. Bij ongeveer 2% van de zwangere vrouwen is er sprake van hyperemesis gravidarum (HG), je hebt dan zo erg last van misselijkheid dat je weinig tot niet kan drinken, veel spuugt en je in je dagelijkse bezigheden wordt belemmerd. Mocht het zijn dat medicatie niet helpt en je door het vele braken uitdroogt, dan kan zelfs een opname nodig zijn, waarbij je per infuus vocht toegediend krijgt. Neem dus tijdig contact met ons op. Zie voor meer informatie over HG www.zegh.nl.
Wanneer je baarmoeder (dit is een grote spier) samentrekt, ervaar je dit als harde buiken. Harde buiken horen erbij in de zwangerschap en nemen richting je uitgerekende datum ook toe. Harde buiken horen niet pijnlijk te zijn. Ze kunnen wel als vervelend worden ervaren. Harde buiken zorgen niet voor ontsluiting. Zijn je harde buiken pijnlijk en moet je de pijn weg zuchten, dan kan het zijn dat je weeën hebt. Neem dan altijd contact met ons op!
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van je kindje. Het kan zijn dat je in het begin van de zwangerschap erg misselijk bent en niet wilt eten. Probeer toch regelmatig kleine hoeveelheden te eten, dit vermindert ook de misselijkheid. Eet dan ook gezonde dingen. Denk hierbij aan voedzame tussendoortjes zoals fruit of noten. Het is normaal dat je in de zwangerschap groeit, maar te veel aankomen is niet goed voor jou en je kindje. Het is daarom ook belangrijk om op je voeding te letten.
Een normale gewichtstoename is tussen de acht en vijftien kilo in de hele zwangerschap.
Een aantal vitamines krijg je als zwangere niet voldoende binnen via voeding en moeten daarom aangevuld worden. Dit zijn foliumzuur en vitamine D. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek en moet je dagelijks innemen. Foliumzuur moet je aanvullen gedurende de eerste 10 weken van je zwangerschap en vitamine D gedurende je hele zwangerschap. Mocht je bepaalde voedingsproducten niet innemen of niet voldoende dan is het verstandig om een multivitamine voor zwangerschap te gebruiken.
Wil je tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Kijk dan eens op: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/dagmenu-s-voor-tijdens-de-zwangerschap.aspx
Ook tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit houdt je lichaam fit en vermindert je kans op zwangerschapsklachten. Niet alle sporten zijn geschikt tijdens de zwangerschap. Vooral na het eerste trimester kan een balsport gevaarlijk zijn, omdat de bal hard in je buik terecht kan komen. Ook contactsporten worden om die reden afgeraden. Je kunt alle spieren tijdens je zwangerschap blijven trainen behalve je rechte buikspieren. Ook tijdens het sporten is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Krijg je pijnklachten of harde buiken dan is dit een teken dat je teveel doet. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende drinkt tijdens het sporten.
Vanaf ongeveer 16-20 weken zwangerschap kan je de bewegingen van de baby gaan voelen. Soms voel je het zelfs al wel eerder, bijvoorbeeld bij je tweede zwangerschap. In het begin is het heel licht, zoals kleine ‘plopjes’ of gekriebel. Als de baby groter groeit, worden de bewegingen ook sterker.
Het is leuk en belangrijk om deze bewegingen te leren kennen, zo zal je gaan merken op welke momenten van de dag de baby vaak wakker is.
Hoe verder in de zwangerschap je bent, hoe sterker de bewegingen van je kindje worden. Je partner kan dan ook de bewegingen aan de buitenkant van je buik voelen. Soms is je baby in je buik zelfs zo druk, dat je buik heen en weer gaat.
De bewegingen die je voelt tijdens de zwangerschap worden door elke vrouw en tijdens elke zwangerschap anders ervaren. Als de placenta (moederkoek) bijvoorbeeld aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kan het zijn dat je de bewegingen minder duidelijk voelt. Er ligt dan als het ware een extra laagje tussen jou en de baby. Vanaf ongeveer 28 weken zal je je baby iedere dag voelen bewegen.
Het inloopspreekuur is iedere maandagochtend van 10.00 tot 10.15 uur behalve in de schoolvakanties.
Hieronder vertellen we wat je moet doen als je de baby een dag minder goed of helemaal niet voelt bewegen.
Omdat je baby aan het einde van de zwangerschap flink gegroeid is, krijgt het steeds minder ruimte om te schoppen. De schopjes gaan dan over in het voelen van schuivende en draaiende bewegingen. Je kunt de bewegingen als minder hevig gaan ervaren, omdat de baby niet meer alle kanten op kan bewegen. Toch is het belangrijk dat je de bewegingen nog steeds voldoende voelt! De beste manier om je te concentreren op de bewegingen is door ontspannen te gaan liggen of te zitten. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door rustig op je buik te duwen.
Maak je je ongerust over de bewegingen van je kindje of twijfel je hierover bel ons dan altijd, niet mailen!